Waarom we bedrijven nodig hebben om klimaat doelen te behalen

Nu de COP26 is gestart heeft de wereld deze weken weer extra aandacht voor het klimaat. En vooral voor het stellen van klimaatdoelen. Is het genoeg? Welk land is goed op weg? Wie niet? Wij hebben onszelf ook duurzaamheidsdoelen gesteld. Per 2024 willen we alleen maar projecten doen die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (de SDGs) van de Verenigde Naties. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe ver zijn wij hiermee? We doen graag een boekje open!

Wat zijn eigenlijk onze duurzaamheidsdoelen?

Wij zetten ons in voor de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De SDG’s moeten de wereld in 2030 voor iedereen een betere en duurzamere plek maken. Het is ons doel om in 2024 bij al onze opdrachten een aantoonbare, positieve bijdrage te leveren aan de Sustainable Development Goals.

Waarom is het stellen van doelen zo belangrijk?

Het stellen van doelen helpt je om je te focussen en je missie heel concreet te maken. Het geeft houvast. Een van onze concrete doelen onszelf te laten certificeren als B Corp. Dat zijn bedrijven die de kracht van het ondernemen benutten om een meer inclusieve en duurzame economie op te bouwen. Denk aan bedrijven als Triodos Bank, Patagonia, Ben & Jerry’s. Wereldwijd zijn er al zo’n 4.000 B.Corps uit 77 landen.

Wat betekent het om een B Corp te zijn?

Als B Corp laat je zien dat je voldoet aan de hoogste normen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoording. Als je een B Corp wilt worden, start je met een B. Impact Assessment om erachter te komen wat nou eigenlijk de impact van je bedrijf is. Daarbij wordt gekeken wat de impact van je eigen bedrijfsvoering en die van je producten of diensten. Het is een holistisch traject waarbij je op vijf ‘impact areas’ wordt doorgelicht: Governance, Workers, Community, Environment en Customers.”

Hoever zijn we in het behalen van deze doelen?

Ver! Zo We hebben we het afgelopen jaar veel binnen onze organisatie veranderd om onze CO2 footprint te reduceren, denk aan een elektrisch wagenpark, energiebesparingen in ons kantoor. Ook werken we aan diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen in de samenleving. We hebben ook vastgelegd in onze statuten dat wij een significant positieve invloed willen hebben op maatschappij en milieu. Maar het gaafste is dat we steeds meer opdrachten uitvoeren met een positieve impact. Opdrachten voor organisaties die zelf een positieve impact maken, opdrachten waarbij we de sociale en/of milieu impact van een organisatie verbeteren en opdrachten waarbij we een systeemverandering aanpakken in de keten, zoals het ontmantelen van de gasvelden in Groningen.

En wat moet er nog gebeuren om een B Corp te worden?

Wij zijn er klaar voor, maar we wachten op de B Lab organisatie die bedrijven helpt met hun certificering. Die heeft het heel druk. Er waren niet eerder zoveel bedrijven die een B.Corp willen worden. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de hele wereld!

Wat is ons advies voor bedrijven die ook duurzame doelen willen behalen?

Wij hadden niet zo snel zoveel stappen kunnen zetten als we niet onze eigen filosofie toepasten. We hebben evenveel aandacht besteed aan zowel de bedrijfsmatige (‘head’) als de gevoelskant (‘heart’). Een lerende aanpak bovendien, waarbij we samen het lef vonden om nieuwe dingen te proberen, om doorbraken te realiseren en onbekende paden te bewandelen. Wij zien het als een spannende expeditie, als dé route voor toekomstbestendige business en een betere wereld.

Wij zijn al begonnen. Doe je mee?

Wellicht vind je dit ook interessant

Xpedition4-invitation-zonder-tekst-linksonder-uitgelicht

Monthly event: Xpedition to the source

We organize a monthly, one-hour round table meeting of global leaders, exchanging their views on a strategic theme. We call this sequel ‘Xpedition to the Source’. The Purpose This world is rapidly changing, and many…

Lees verder »

Voorkant_Systemic-Change-boek_uitgelicht

Kunnen we dansen op de maan? Overleven door systemic change!

Over het boek Bedrijven hebben vaak een Plan B, maar dat fenomeen kennen we als aarde niet. Er is geen Planeet B. We moeten het doen met de planeet die we hebben. En om te…

Lees verder »

Malou werkt als consultant bij Been Management Consulting

“Een duurzamere wereld via onze klanten”

“Wij maken pas écht impact als we onze klanten helpen te verduurzamen.” Aan het woord is Malou Bok, manager bij Been Management Consulting. Malou begon drie jaar geleden als consultant en specialiseerde zich in transformatiemanagement…

Lees verder »

Meer weten?

Neem dan snel contact op met Marileen Kan op 065124334653 of mail naar marileen.kan@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting