Skip to content
Het verschil tussen werken bij de Big Five en Been Management Consulting
Jorit Hajema
03 jun 2019

Na een interessante en mooie periode bij grote internationale adviesbureaus werken Keswin, Marine en Tim nu bij Been Management Consulting. In deze blog lees je hun ervaring over wat er nu anders is. Ze vinden dat de Big Five en Been Management Consulting allebei positieve kanten hebben, en vertellen over een aantal verschillen.

Waar werkte je voor Been Management Consulting?
Marine: Ik werkte 11 jaar binnen de change managementgroep van Accenture. We draaiden grote implementatieprogramma’s – vaak werkte ik met wel vijftig collega’s van verschillende afdelingen aan één klus. Bij Been ben ik manager.

Tim: Tussen 2005 en 2014 werkte ik bij Deloitte. Daarna ben ik gaan zzp’en, deels ook voor Been. Inmiddels ben ik hier associate partner. Ik heb altijd gewerkt in de supply chain en de farmaceutische sector.

Keswin: Ik werkte ook binnen de supply chain, maar dan bij Accenture. Dat was tussen 2012 en 2018. Daarvoor werkte ik als inkoper bij Océ, onderdeel van Canon. Sinds juli 2018 ben ik manager bij Been.

Het kantoor van consultancy bureau Been Management Consulting

Welke verschillen ervaar jij?
Keswin: Een belangrijk verschil is dat we bij Been nog over van alles mogen nadenken. Accenture is zo ontzettend groot dat er altijd al eerdere ervaringen zijn geweest die veel lijken op een volgende opdracht. Bij Been kunnen we het veel meer samen met het team en met de opdrachtgever bedenken. Daardoor ervaar ik meer vrijheid en de mogelijkheid om impact te maken.

Marine: Bij Accenture werkte ik vaak fulltime en maandenlang aan dezelfde klus bij een multinational. Wat voor mij echt nieuw is, is dat collega’s bij Been soms meerdere kleine projecten tegelijk doen. Of korte projecten snel achter elkaar, soms ook bij middelgrote Nederlandse ondernemingen. Overigens werk ik nu óók aan een lange klus.

Bekijk ook onze vacatures.

Tim: In vijf jaar tijd is er vast veel veranderd. Maar toen ik bij Deloitte werkte, waren er veel gebaande paden. Je hebt een aantal jaren functie X, dan Y en dan Z. Afhankelijk van je werk volgde je voorgeschreven opleidingen. Die waren goed, maar in het Ont-wikkelprogramma van Been kun je zelf kiezen wat je wilt leren. En dan zijn er zowel individuele trainingen als trainingen met collega’s.

Werken bij Big Five of een kleiner consultancy bureau

Wat vind je positief aan Been Management Consulting?
Tim: Wat mij erg aanspreekt, is de combinatie van hoofd en hart. Bij grote adviesbureaus gaat het vaak om analyseren en strategie, en door naar de volgende klant. Noem het de traditionele ‘raas er doorheen’ consultancy. Bij Been werken we met de opdrachtgever ook aan de zachte kant. We noemen dat ‘het andere veranderen’.

Keswin: Bij Been hoef je niet met zes lagen te overleggen voordat iets naar een opdrachtgever gaat. Ik heb een sterke mening en dan is het fijn dat je niet blind een partner hoeft te volgen. Op het gebied van ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid is de leercurve hier heel stijl.

Marine: Een ander punt: er is hier veel persoonlijke aandacht en iedereen kent elkaar. Laatst vroeg Tosca (van HR) of ik even met haar koffie wilde drinken. Ik dacht dat dat slecht nieuws zou betekenen, maar ze wilde gewoon praten over hoe het gaat en wat mijn ambities zijn. Bij een groot bureau zit je meestal niet elke week naast de HR manager op kantoor of aan de lunchtafel.

En wat vind je positief aan de Big Five?
Keswin: De kracht van een grote organisatie is dat er altijd een expert is die op een heel specifiek terrein alles weet. En stel je een vraag op intranet, dan krijg je zomaar antwoord uit China of de VS.

Tim: Wij kunnen niet profiteren van een enorme schaalgrootte. Bij Deloitte zijn de databases voor benchmarking bijvoorbeeld heel professioneel. En de mogelijkheid om te werken met internationale collega’s is binnen supply chain ook handig.

Marine: Bij Been werken we in verschillende landen in Europa, maar we werken niet zo internationaal als bij een groot bureau. Als je bij een de Big Five een taak doorschuift naar de volgende dag, is deze voordat je weer begint al opgelost door een collega uit India.

Lees ook onze blog Nieuwelingen bij Been Management Consulting

Wat vind je van onze werkcultuur?
Tim: Deloitte is niet mega strak en hiërarchisch – in ieder geval niet toen ik daar werkte. Het was niet zestig of zeventig uur per week stampen. Voor Been geldt hetzelfde. In principe werk ik veertig uur, maar met een evenement haal ik de vijftig ook weleens.

Keswin: Het verschilt per week, maar ik werk tussen de 40 en 50 uur. Het is niet minder druk dan bij Accenture, maar wél flexibeler. Overigens leg ik die druk mijzelf op, het is geen verwachtingspatroon van collega’s.

Marine: Been is heel persoonlijk. Je krijgt bloemen op je eerste werkdag, taart na je proeftijd en een versierde stoel bij verjaardagen. In vergelijking met mijn vorige werkgever zijn de mensen verder net zo enthousiast, gedreven en ambitieus.

Waar zie je jezelf over een paar jaar?
Tim: Niet heel vastomlijnd, maar ik hoop dat we dan een succesvolle supply chain-praktijk hebben. Door ons ook te richten op de zachte kant willen we onderscheidend zijn ten opzichte van de Big Four of Big Five.

Marine: Op termijn ga ik misschien wel ergens binnen een bedrijf aan de slag als interne consultant. Maar senior manager is voor mij eerst de logische volgende stap, en dan binnen de transformation & change consultancy. Het liefst in de Life Sciences industrie of gezondheidszorg om zo ook op sociaal gebied een verschil te kunnen maken.

Keswin: Ik wil aan mijn kinderen kunnen vertellen dat ik mijn best heb gedaan om de wereld een beetje beter te maken. Een maatschappelijke uitdaging zoals het klimaat is in feite een heel groot verandermanagement-traject. Het lijkt mij mooi om uiteindelijk de partner te worden die bekendstaat om projecten met een maatschappelijke impact.

Meer weten over werken bij Been Management Consulting? Vraag het dan zelf aan Keswin, Marine of Tim. Of neem contact op met HR manager Tosca Spee (+31 (0)6 5064 0401, tosca.spee@beenmc.com).

Bekijk onze cases

Hieronder vind je onze cases. Je kunt ze filteren op sector en type dienst.

Advies- en uitvoeringsorganisatie bouwprojecten Verbeteren ketensamenwerking in cross-functionele teams Door focus op teamontwikkeling meer samenhang en effectiviteit binnen teams creëren. Belangrijkste resultaten Het team van Been Management Consulting en…

Bekijk deze case

Internationale farmaceut

Internationale farmaceut Definiëren serialisatiestrategie en -programma Een internationale farmaceut helpen bij het tijdig opzetten en uitvoeren van de serialisatiestrategie en ​-projecten voor een al veranderende organisatie Belangrijkste resultaten Het…

Bekijk deze case

Farmaceutisch bedrijf​

Implementeren Sales & Operations Planning (S&OP)​.

Bekijk deze case

Biotechnologiebedrijf

Het oprichten van een Value Based Healthcare consultancy-afdeling​.

Bekijk deze case

Groeistrategie ondersteunen met prestatiemanagement​.

Bekijk deze case

Biotechnologiebedrijf

Het opstarten van een duurzame samenwerking in Value Based Healthcare.

Bekijk deze case

Biotechnologiebedrijf

Transformeren in een 'customer centric' organisatie.

Bekijk deze case

Biotechnologiebedrijf

Omzetgroei realiseren door account-based marketing.

Bekijk deze case

Afvalinzamelaar en -recycler

De nieuwe visie realiseren door een organisatietransformatie​.

Bekijk deze case

Een procesverbeteringsproject om ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren.

Bekijk deze case

Een landelijk verbeterprogramma gebaseerd op Lean.

Bekijk deze case

Onderzoek naar de voor- en nadelen van decentralisatie.

Bekijk deze case

Het samen opstellen van een plan voor de volgende groeifase.

Bekijk deze case

Het op een significant hoger niveau brengen van de volwassenheid en de prestaties van de financiële functie van het Hoogheemraadschap Delfland.

Bekijk deze case

Health Tech Organisatie

Processen op het gebied van innovatie standaardiseren en optimaliseren.

Bekijk deze case

Farmaceutische organisatie

Het versterken van de samenwerking tussen twee afdelingen om de prestaties van het totale ketenproces te verbeteren.

Bekijk deze case

Het verhogen van de productiviteit en het verminderen van technische stilstanden.

Bekijk deze case