Codi

Het implementeren van de Total Productive Maintenance-methodiek. Oftewel: het verhogen van de productiviteit en het verminderen van technische stilstanden.

Opdracht

Codi Group is Europa’s toonaangevende producent van wet wipes. Het bedrijf zag een onbenut verbeterpotentieel binnen operations. Met de Total Productive Maintenance-methodiek (TPM) wilde Codi de productiviteit verhogen en het aantal technische stilstanden verlagen. Met als uiteindelijk doel om de Overal Equipment Effectiveness % (OEE) te verhogen. Been Management Consulting is gevraagd om deze manier van werken samen met de collega’s binnen operations te implementeren.

Aanpak

We hebben ervoor gekozen om drie teams op te starten: Gericht Verbeteren, Training & Opleiding en Maintenance. Omdat samenwerking tussen verschillende afdelingen een van de kernwaardes van TPM is, zijn de teams multidisciplinair samengesteld. De consultant van Been had verschillende rollen; hij was coach, dacht kritisch en werkte situationeel ondersteunend mee. Uiteindelijk was de teamlead altijd verantwoordelijk voor het resultaat. Daardoor is de implementatie duurzaam.

Resultaat

Om het programma een kickstart te geven, zijn we strategisch gestart met de implementatie van een ‘shiftoverdracht’. Dit leidde tot een vroeg succes bij een van de productielijnen waarbij het afvalpercentage met circa 30 procent afnam. Inmiddels loopt het programma bijna een jaar en halen de teams de ambities in hun jaarplannen. Namelijk: een productiviteitsstijging van 9 procent en een daling van het percentage afval met 16 procent.

“Been Management Consulting heeft ons uitstekend geholpen door het Operational Excellence-programma bij ons op te starten en verder te faciliteren. Het programma heeft ervoor gezorgd dat het eigenaarschap bij onze teams zelf lag, wat ook betekent dat het programma voortgezet kan worden wanneer de ondersteuning van Been Management Consulting wegvalt. De begeleiding van de consultant was zeer prettig, professioneel en kundig. De kracht van de consultant zat hem echt in het feit dat hij één was met de teams en hij werd gezien als een Codi collega. De resultaten mogen er absoluut zijn en wij kunnen als Codi verder met het fundament wat Been Management Consulting voor ons heeft neergelegd.”

Jeroen Geelhuysen

Operations Director

Ralph Lodder - Been Management Consulting

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Bel Ralph Lodder op +31 (0)6 24 95 48 29 of stuur een e-mail naar ralph.lodder@beenmc.com.