Onze reis richting B Corp

Been Management Consulting is B Corp geworden, een belangrijke mijlpaal in onze duurzame missie. Daarvoor hebben we fundamentele verandering doorgemaakt. Hoe zijn we begonnen? En welke stappen hebben we genomen? We nemen je graag mee in onze reis richting B Corp.

Daar gaan we ..

We waren al even op weg voordat we allemaal door hadden dat we aan een inspirerende, nieuwe reis begonnen waren. Veel collega’s waren al geïnteresseerd in duurzame ontwikkeling. Bovendien zit verder kijken in het DNA van ons bedrijf. Kortom, het borrelde al een tijdje.

 

In 2019 leerde ik over de Sustainable Development Goals van de VN tijdens een non-profit leiderschapsprogramma in Nepal. Toen ik terugkwam, bleken andere collega’s die ook te kennen. We zeiden tegen elkaar: wat als ons werk ook bijdraagt aan deze doelen?

– consultant Malou Bok

 

Duurzame missie

Het is 2019 als we een inspiratie-event voor onze relaties organiseren, met als thema ‘Impact Maken’. Een van de sprekers is Leen Zevenbergen, een veteraan op het vlak van duurzaamheid en innovatie. In feite inspireren we hiermee onszelf.  Want begin 2020 stelt het partnerteam zichzelf een Big Hairy Audacious Goal: in 2024 willen we dat 100% van onze projecten bijdraagt aan de Sustainable Development Goals van de VN. Dat is de echte start van onze duurzame missie.

 

Ik dacht dat het onmogelijk was om een leuke baan te hebben met: én een goede klik met het team én inhoudelijk interessant werk én positieve impact maken voor de maatschappij. Ik was dus meteen heel blij met onze duurzame missie.

– consultant Marine Clément

 

Onze eigen transformatie

Deze duurzame missie vraagt wel om fundamentele veranderingen. Onze eigen transformatie-expertise kwam daarbij goed van pas. Onze filosofie is: veranderen doe je met ‘hoofd’ en ‘hart’ en het is het samenspel dat veranderingen tot een succes maakt. Logisch dus, om ook zelf de stappen te doorlopen die we ook bij opdrachtgevers toepassen.

 

Been Management Consulting’s transformatiemodel

 

Leren over duurzaamheid

De interesse voor duurzaamheid was dus al aanwezig, nu was het tijd om ons echt hierin te verdiepen. We vullen onze expertise aan met de nieuwste inzichten over duurzaamheid, duurzame bedrijfsmodellen en systeemverandering van gerenommeerde universiteiten zoals INSEAD, London Business School en Harvard.

Als je positieve impact wilt maken, moet je ook kijken naar het ecosysteem waarbinnen je opereert. We breiden ons eigen ecosysteem uit door duurzaamheidexperts aan te sluiten als onze mentoren. We starten partnerships, zoals onze samenwerking met de CO2-redecutie experts van Climate Neutral Group. Met als kers op de taart: de komst van Leen Zevenbergen als partner in de zomer van 2020.

 

Met de komst van Leen kwam ook de vraag of wij een B Corp wilden worden. Als medeoprichter van B Lab Europe, de organisatie achter B Corp en B Corp certificering, wist hij hoe waardevol dat is.”

– managing partner Roel Beentjes

 

B Impact Assessment

In het najaar van 2020 starten we het B Impact Assessment. Waar staan we nu? En wat zouden we moeten doen om B Corp te worden? Het assessment blijkt enorm te helpen bij het verduurzamen van onze interne organisatie. Die verbeteringen lopen uiteen van wijzigingen in onze statuten, tot elektrificatie van ons wagenpark, tot een vertrouwenspersoon en vernieuwingen in de manier waarop we onze projecten aanpakken. Centraal staat de holistische aanpak, die zich richt op governance, medewerkers, gemeenschap, milieu en klanten.

Iedereen aan boord

Tegelijkertijd is het een uitdaging om alle collega’s mee te nemen op onze reis. We voeren vooral veel gesprekken aan onze keukentafel en in onze virtuele overleggen. Want wat is nou echt duurzaam, en wat niet? En: welke organisaties willen wij helpen om impact te maken? Willen we grote vervuilers juist wel of niet helpen in hun systeemverandering? Wat als een paal boven water staat: we willen écht impact maken en hebben een grote aversie tegen ‘greenwashing’.

Impact via onze opdrachtgevers

Als consultancybureau hebben we de grootste impact via onze opdrachtgevers: door hen te helpen om een positieve impact te maken. We inspireren hen over duurzaamheid met ons boek over Systemic Change en een serie online rondetafel sessies, Xpedition to the Source. En natuurlijk via onze projecten. Zo brengen we twee besturen aan tafel voor een open ‘business dialogue’ over de uitdagingen rond duurzaamheid en innovatie. Ook voeren we bij anderen duurzaamheidsnulmetingen uit om te begrijpen waar een bedrijf staat in haar duurzaamheidsreis. En natuurlijk doen we wat we altijd al goed kunnen: transformatieprogramma’s leiden.

 

“Het meest inspirerende aan een B Corp zijn, is dat we daarmee onderdeel uitmaken een van wereldwijde beweging van bedrijven die willen bijdragen aan een betere wereld. Samen impact maken, wereldwijd. Wow.”

– partner Leen Zevenbergen

 

Gecertificeerd B Corp

In november 2021 bereiken we dan die belangrijke mijlpaal in onze duurzaamheidsreis: we zijn officieel gecertificeerd als B Corp. Hiermee zijn we ook onderdeel  van de wereldwijde gemeenschap van B Corps, zoals Ben & Jerry’s, Patagonia, Triodos Bank, Auping en Dopper. Ook zijn we officieel een B Corp Way partner, dat is een selecte groep adviesbureaus die grotere organisaties helpt in hun reis naar een duurzamer business model.

 

Niet het einde van de reis

In 2021 heeft 28% van onze projecten aantoonbaar positieve impact. De ambitie is 100%. We zijn dus nog niet bij onze eindbestemming, als die er ooit zal zijn. Want: wij geloven dat het altijd beter kan. Onze reis gaat dus door. Toch mogen we onszelf er af en toe herinneren wat we allemaal hebben bereikt en onze successen vieren. Bij deze dus!

 

“Het is zo mooi om te zien wat we bereikt hebben. Ik weet nog goed we twee jaar geleden met een groep collega’s op kantoor zaten en tegen elkaar zeiden; hoe gaaf zou het zijn als bij B Corp zijn? En kijk waar we nu staan!”

– consultant Marieke Siero

 

Meer weten?

Neem dan snel contact op met Malou Bok via
malou.bok@beenmc.com

Roel Beentjes - Been Management Consulting

Wellicht vind je dit ook interessant

Thomas Dinjens landscape

Ontmoet Thomas Dinjens, food transition consultant

Van voetbal naar voedsel. Afgelopen maand maakte Thomas Dinjens zijn transfer van AFC Ajax naar ons voedseltransitie team. Welke consulting ervaring neemt hij mee? Waarom koos hij voor Been Management Consulting? En wat maakt de…

Lees verder »

AAR

Een passende duurzaamheidsstrategie

Kan een bedrijf in de luchtvaart positieve impact maken? We spreken met Eric Bron en Esther Luijendijk van AAR CORP., een wereldwijde opererende dienstverlener in de luchtvaart. Wat betekent duurzaamheid voor hun type bedrijf? En…

Lees verder »

3 stappen om de energietransitie te versnellen

Wat kunnen bedrijven doen om de switch naar duurzame energiebronnen te versnellen? Energietransitie expert Tijmen van Diepen deelt zijn tips. In 3 stappen kunnen energie-intensieve bedrijven echt meters maken.  Nederlandse bedrijven hebben lang geprofiteerd van…

Lees verder »